Megye: Hajdú-Bihar
Város: Debrecen
Kategória: Élelmiszer, háztartás
Honlap:
Részletek...A "régi" Phenjanból származó szakácskés, általános konyhakés. Ritkaság.
Elsősorban gyűjtőknek ajánlanám.
Még illatos, aromás az illóolajat tartalmazó nyél, mivel a kés nem volt használva, nem ázott mosogatólében.
A markolathéj ciprusfából van, emiatt fénylik, és olajos érzetű a tapintása. Ugyanúgy fertőtlenítő ('antimikrobiális') hatású, mint a modernebb/profibb hentes- vagy séfkéseknél alkalmazott nemesfémionok.
(Akiknek számít: tehát a kés markolata nincs stabilizálva, mivel a saját gyantája tartósítja, védi természetes módon.)
Egy nagyon tömör kovácsolt acél, a hegye felé enyhe domborral, és valamivel nehezebb, mint a hasonló méretezésű pengék. Bár nem igazán vastag, de csekély a rugalmassága, szilárd, mint egy tantó (eredeti szamurájkés).
Kézi kovácsolással, (elvileg) hajtogatással, a japán megszállás idejében készült, 1946 előtt. A pontos gyártási évet nehéz megállapítani, mert egy évszázada is ilyen szálkás/(cellulóz)rostos, enyvben szárított skatulyákban kínálták.
(A keménységét 59 HRC-re saccolom.)
A hagyományos, századokon keresztül használatos konyhai-szakács-étel(készítő/tálaló) kések elnevezése látható rajta, "szikkáj", ami ennek a régi 'univerzális' (konyha)késfajtának a jelölése. Az ábra a kovácstűzhely jelképe.
A későbbi, silány minőségű változatokat már a kommunista Phenjanban gyártották, az "Éberség" nevezetű, háztartási eszközöket készítő üzemben, majd a '90-es évektől Kínában is. Azok doboza simább, korszerűbb feldolgozású, műanyagos/szintetikus papírfajtából van, a benne lévő kések pedig nem kovácsoltak, hanem lemezből kivágott sorozatok, változó anyagminőségben, hulladékfa nyelezéssel.
(Az újabb keletű, tömegáru kések dobozán megtévesztő ábrázolás volt/van, amit az F. Dick pengékről másoltak, csak itt balra mutat a nyílvessző, míg a németnél jobbra.)
etele2376[...]gmail.com